Cel mai bun router VPN pentru ADSL/VDSL

Salut,

Sunt cu Sky broadband, care are fibră până în cabina de servicii și apoi cupru până la casa mea. Așadar, am nevoie de un router DSL bun care să funcționeze cu Nord VPN. M-am uitat online și sunt multe opțiuni, și devine puțin confuz. Ar trebui să iau unul care a fost modificat, îl conectez la ethernet-ul routerului meu Sky și opresc WiFi-ul de pe routerul Sky și măresc conexiunea la noul router care are VPN.

De asemenea, am nevoie de sfaturi despre cum pot avea un centru media (hard disk) pentru casa mea, unde este conectat la router și pot accesa de oriunde pentru a încărca sau vizualiza fișierele. Am avut un hard disk WD Cloud acum câțiva ani, dar transferul de fișiere era foarte lent chiar și prin rețeaua mea de acasă.

După cum puteți observa, nu sunt sigur despre ce vorbesc.

Vă mulțumesc anticipat dacă știți despre ce vorbesc.

TL;DR Pune-ți routerul DSL în modul bridge. Acest lucru îți va deschide opțiunile pentru routere. Dacă vrei suport VPN de ieșire depinde de cum vrei să folosești VPN-ul. Suportul VPN de intrare este rar pe routerele pentru consumatori. Poți alege un router mai performant sau poți configura un server VPN în interiorul rețelei tale.

Întrebarea ta răspunde de două lucruri, adesea abordate independent unul de celălalt. Le vom trata pe rând.

VPN de ieșire

Accesul pe internet prin intermediul unui furnizor VPN, precum NordVPN, este ceea ce unii numesc VPN de ieșire.

Întrebarea pentru tine este aceasta: “Vrei ca tot traficul să fie redirecționat prin NordVPN, sau vrei să folosești NordVPN doar pe unul sau două dispozitive?”

Dacă vrei ca doar câteva dispozitive să utilizeze NordVPN, poți instala un client NordVPN pe aceste dispozitive. Nu ai nevoie de un router cu suport VPN încorporat.

Dacă vrei ca tot traficul să treacă prin NordVPN, un router cu suport VPN poate face acest lucru. Unele routere VPN pot, de asemenea, să direcționeze selectiv anumite dispozitive prin VPN, în timp ce altele merg direct pe internet. Asus, de exemplu, are routere care pot face asta.

Provocarea ta este să găsești un router DSL cu suport VPN. Relativ vorbind, DSL este o tehnologie veche. Piața routerelor DSL este foarte mică. Bănuiesc că nu vei putea găsi unul cu suport VPN încorporat.

Dacă poți configura routerul DSL existent în modul bridge (adică dezactivezi funcțiile de rutare și îl folosești doar ca modem), poți cumpăra un router obișnuit, cu sau fără suport VPN, în funcție de răspunsul tău la întrebarea de mai sus.

VPN de intrare

Accesul de la distanță la rețeaua ta de acasă este cel mai sigur dacă configurezi propriul tău VPN de intrare. Acesta este cel mai sigur mod. Se realizează prin configurarea unui server VPN în rețeaua ta. Majoritatea routerelor pentru consumatori cu suport VPN suportă doar conexiuni VPN de ieșire, nu de intrare. Va trebui fie să găsești un router de calitate superioară, fie să instalezi software de server VPN undeva în rețeaua ta. Poate rula pe un calculator sau chiar pe un Raspberry Pi. Unele sisteme NAS, precum Synology sau Unraid, pot rula acest lucru. Va trebui să configurezi redirecționarea porturilor pe router pentru a permite accesul de la distanță la serverul VPN.

OpenVPN și Wireguard sunt cele mai bune opțiuni software VPN. Wireguard este probabil ceea ce ar trebui să folosești. Tailscale, care folosește Wireguard în spate, este foarte popular datorită ușurinței de utilizare.

Poți găsi o mulțime de ghiduri și videoclipuri despre configurarea Wireguard sau Tailscale.

Mulțumesc foarte mult pentru răspuns. O să mai verific online mai târziu. Cred că routerul meu Sky nu poate fi pus în modul modem doar. O să fac cercetări mai amănunțite mâine.

Mulțumesc din nou.