Voi configura un PC cu Ubuntu (ce surpriză, pare atât de ușor), și după ce am încercat să folosesc NordVPN pe calculatorul meu, ca întotdeauna, am avut impresia că e o glumă. Așadar, pe Linux, poți folosi NordVPN cu cea mai bună interfață ever: promptul de comandă. Da, terminalul. Frumos.
Așadar, întrebarea mea este despre OpenVPN, care pare a fi un VPN corect (server în jurul lumii, killswitch, antivirus/malware de bază). Nu știu dacă este fiabil sau nu. Cineva l-a folosit înainte?
OpenVPN este un program VPN, nu un server VPN. Da, OpenVPN funcționează bine, dar este doar jumătate din ceea ce ai nevoie. Dacă folosești NordVPN, poți folosi OpenVPN pentru a te conecta la serverele NordVPN. Dacă ai propriul server, poți folosi o altă copie de OpenVPN pe server pentru a-l face un server VPN.
OpenVPN este un cuțit elvețian. Inițial, destinat persoanelor care se conectează la rețeaua lor de birou de acasă și are multe opțiuni proiectate pentru acel scenariu, și suportă și să fie server în birou la care se conectează oamenii. Deci, o grămadă de opțiuni. Face totul, și adesea este dificil să afli cum să configurezi ceea ce ai nevoie.
OpenVPN este o aplicație care se conectează la serverul tău NordVPN folosind fișiere de configurare openVPN.
Din ce am citit, OpenVPN este cam lent și are latență deoarece este un instrument multifuncțional capabil să gestioneze diferite tipuri de servicii VPN. Probabil ca un brici elvețian, maestru în nimic.
Dacă NordVPN oferă descărcare/configurare WireGuard, setează WireGuard pe Ubuntu și folosește-l în loc. Dacă NordVPN nu oferă configurație WireGuard, Mullvad este următoarea cea mai bună alegere sau creează propriul tău server VPN.
Bine, dar serios. Am găsit liste online cu servere VPN openVPN gratuite, cu fișierele lor de configurare pentru plug-and-play. Sunt bune/sigure de folosit?
Cu siguranță nu este prietenos cu utilizatorii, în ciuda faptului că există lucruri precum Ubuntu, ani în urmă prietenul meu m-a convins să încerc o săptămână. La început, a fost grozav, apoi am încercat să instalez Spotify. La acea vreme, nu cred că avea suport oficial, dar am urmat un ghid care rula o tonă de comenzi aparent aleatorii. Mi-a luat cam 10-15 minute să înțeleg totul și apoi avea o versiune veche a aplicației comparativ cu Windows, cu unele funcționalități lipsă. Am fost gata să renunț și să îmi bag stick-ul USB, să instalez Windows.