Am nevoie să pot partaja fișiere mari (până la 100GB fiecare) de pe desktop-ul meu Windows pe internet către prietenii mei și câteva fișiere mai mici către familie.
Cercetările mele m-au dus la concluzia că pot face acest lucru partajând fișiere prin LAN cu Windows și accesându-le cu un VPN, din acest motiv, eu și prietenii mei ne gândim să plătim pentru un VPN.
Iată grijile mele:
Cât de rău va fi viteza de descărcare încărcare (sau partajare) limitată de o conexiune de 1 Gbi? Cam inutil dacă fișierele vor fi transferate la viteze mici.
Pot seta o parolă pentru a evita ca prietenii mei să navigheze prin fișierele familiei și invers?
Ce părere aveți despre securitate? Este considerată “safe”
Abonamentul VPN este despre accesarea unui VPN ca client. Ce vrei tu este o configurație VPN/Tailscale/etc în rețeaua ta. Apoi, alții pot accesa rețeaua ta prin VPN și pot prelua fișierele. Nu e nevoie de abonament, cu excepția cazului în care folosești Tailscale și depășești limita gratuită pe peer-uri.
O altă opțiune este ceva similar cu Syncthing. Îți va trimite automat fișierele celorlalți atâta timp cât și aceștia au clientul Syncthing. Este open-source.
Ar funcționa foarte bine, doar asigură-te că VPN-ul tău e sigur cu o parolă bună. Presupunând că nu expui serverul de fișiere pe internet, nu trebuie să te îngrijorezi prea mult de securitate.
Folosesc Tailscale gratuit. Mașina mea rulează Linux și are partajare samba pentru clienții Windows. Îți permite să configurezi nume de utilizator și parole care pot accesa doar anumite foldere. Am reușit să stream-uiesc video din Florida în Republica Dominicană folosind modemul de cablu de acasă și WiFi-ul hotelului, foarte bine. Dacă Tailscale nu ar fi “sigur”, nu ar mai fi în funcțiune atât de mult timp.
Alternativ, Amazon S3 costă 0.023$ per GB pentru primele 50TB, deci 2.30$ pe lună pentru unul dintre fișierele tale de 100GB, și dacă nu trebuie să îl păstrezi acolo pentru mult timp, costurile pot fi unică.
O greșeală în gândirea ta este că tu și prietenii tăi veți folosi un provider VPN, ceea ce nu e nevoie. VPN-ul are tehnic două roluri: 1. să protejeze vizibilitatea și confidențialitatea sesiunii tale de internet; 2. ceea ce dorești, să permită acces securizat și autorizat la serviciile din rețeaua ta.
Niciun serviciu plătit nu este necesar; poți folosi servere VPN auto-hosted precum WireGuard, OpenVPN etc. Cineva din comentarii a menționat Tailscale, pe care nu l-am folosit niciodată, dar aparent foarte ușor de configurat.
În ceea ce privește celelalte întrebări, VPN-urile sunt sigure dacă le menții actualizate, cu parole puternice etc. Poți seta accesul la folderele partajate pentru toți sau pentru utilizatori specifici, și dacă nu au acces, pot fi doar în citire sau și în scriere.
Bottleneck-ul ar fi viteza de upload a conexiunii tale la internet și puterea hardware-ului. Dar de obicei, problema e conexiunea la internet. Trebuie să știi viteza de upload. Unele companii oferă viteze mari, precum 1Gbps, dar aceasta e viteza de download, iar viteza de upload poate fi de exemplu 100Mbps. Acesta este bottleneck-ul tău, iar cei care descarcă de pe serverul tău pot descărca doar la viteza de upload.
Frate, trebuie să-ți mulțumesc. E absolut senzațional. Mi-a luat 1 minut să îl configurez, are viteza maximă de conexiune la internet, gratuit, ușor…
Suntem fără cuvinte.
N-am luat în considerare partajarea fișierelor Windows prin Tailscale. Există dezavantaje? Ce zici de utilizarea NFS și instalarea funcției NFS pe Windows? Nu cred că mai trebuie Pro-ul, dar pot greși.
Ne gândim de mult timp să obținem un VPN plătit. În principal din motive de securitate.
Da, memoria ar fi problema principală, deoarece multe drive-uri sunt HDD-uri vechi din anii 2000.
Măi, doar am făcut cu Tailscale. E pur și simplu atât de TARE să configurezi și atât de rapid… moderatorii ar trebui să posteze un wiki sau ceva pe acest subreddit ca să facă astfel, va evita tonele de astfel de postări banale și va ajuta pe mulți.
Pentru conexiunea mea de internet, sunt foarte bine, upload-ul meu e 300Mb/s, atât de rapid încât viteza de citire a discurilor dure va fi bottleneck, nu pot face mare lucru.
Sunt extrem de fericit cu rezultatul.
Ps: Nu am nicio idee cum funcționează, dar nu e nevoie de forwarding de porturi. Cum e chiar posibil? Adică, routerul meu upload-ează fișiere undeva altundeva.
Da, dacă Windows are un server VPN, ar funcționa. Personal, aș fi precaut să las alții să acceseze VPN-ul tău. O soluție de partajare fișiere precum Syncthing sau să depozitezi fișierele în Backblaze B2 e mult mai sigur. Doar fii atent la costurile provider-ului de stocare cloud, atât pentru stocare, cât și pentru transferuri. Syncthing e gratuit și soluție peer-to-peer.
Dacă alegi ruta cloud, asigură-te că criptezi fișierele înainte dacă conțin conținut sensibil sau discutabil.
Destul de corect, dar din nou, obținerea unui VPN plătit nu face nimic pentru ceea ce ai nevoie aici.
Un VPN plătit îți trimite traficul de internet către serverul unei companii, înainte de a-l trimite spre site-ul destinație. Nu face absolut nimic pentru a te proteja sau pentru a ajuta la accesarea fișierelor tale.
Foarte bine, informații clare și importante, mulțumesc.
Fișierele nu sunt sensibile, așa că lipsa altor programe în background este un beneficiu pentru VPN-ul Windows, presupun, doar nu știu cum să-l configurez. Orice link ar fi apreciat, nu găsesc prea multe pe Google.
Nu sunt sigur, pentru că nu am mai experimentat cu VPN-ul în Windows încorporat. Mă gândesc că e destul de limitat și nu suportă OpenVPN.
Dacă vrei soluția VPN, aș sugera să mergi cu Tailscale. Va fi cel mai ușor de configurat și folosește Wireguard în spate. Wireguard e foarte eficient din punct de vedere al resurselor. Prietenii/familia va trebui să instaleze un client cu orice soluție VPN, așa că cel mai bine le spui să instaleze Tailscale.
Am găsit un program numit Folder Guard de care cu siguranță voi beneficia. Folderele mele partajate sunt acum accesibile tuturor, dar pentru a le deschide sau edita se cere o parolă. Sunt în siguranță?